Waarom is risicomanagement zo belangrijk?


Ondernemen is het grijpen van kansen en nemen van risico’s, maar ook het managen en in kaart brengen van risico’s. In 60 % van de gevallen kan een bedrijf dat een forse calamiteit heeft gehad binnen drie jaar haar deuren sluiten. Risicomanagement is dus van groot belang voor iedere organisatie. Onderzoek heeft dan ook aangetoond dat risicomanagement financiële, operationele en strategische prestaties verbetert.

 

Wees voorbereid op het onverwachte   

Het bereiken van doelstellingen gaat vrijwel altijd samen met het nemen van bepaalde risco’s. Bij het woord risico’s wordt al snel gedacht aan het afsluiten van verzekeringen. In zekere mate is dit ook zo, aangezien risico’s op deze manier gedekt kunnen worden. Echter, is het nog belangrijker bepaalde preventiemaatregelen in te voeren: voorkomen is namelijk beter dan genezen. Daarnaast betreft risicomanagement ook het voorbereid zijn op bepaalde calamiteiten zoals cyberaanvallen. Hoe voorkom je als bedrijf dat je te maken krijgt met dit soort problematiek?

Schakel een externe partij in  

Het is verstandig als bedrijf om te investeren in risicomanagement. Hierbij is het uiterst effectief om samen te werken met een externe partij, die jouw organisatie analyseert met een frisse en kundige blik. Op deze manier speelt bedrijfsblindheid geen rol. Verdiep je daarnaast in werknemers van iedere afdeling om zo’n breed mogelijk beeld te krijgen van eventuele risico’s. Betrek dus zowel de interne als externe omgeving van jouw organisatie. Veiligheid is alert zijn voor het onverwachte, dus doe er alles aan om het overwachte in kaart te brengen.

Informatiebeveiliging                      

Bedrijven kunnen te maken krijgen met verschillende grote risico’s, waarvan cyberaanvallen een goed voorbeeld vormen. De groeiende opkomst en ontwikkeling van technologie maakt dat dit type risico steeds meer toeneemt. Het voorkomen van deze aanvallen is dan ook een belangrijk onderdeel van risicomanagement binnen iedere organisatie. Steeds meer bedrijven structureren de beveiliging van hun informatie op basis van ISO 27001. ISO 27001 is een internationale standaard, die de perfecte richtlijn geeft om informatiebeveiliging in te richten. Meer informatie over ISO 27001 vind je hier.

Zekerheid

Kortom: geef jezelf een zekere positie door zoveel mogelijk risico’s in kaart te brengen. Investeer in de veiligheid en stabiliteit van jouw organisatie door samen te werken met een externe partij, of je te verdiepen in ISO 27001, de internationale standaard voor informatiebeveiliging. Uiteindelijk is het doel om de perfecte balans te vinden tussen risico’s beheersen en het bewust nemen van risico’s om doelstellingen te realiseren. Op deze manier voorkom je calamiteiten, en weet je zeker dat jij jouw stabiele positie behoudt binnen de markt!