Jaarrekeninglezen

Een solide financiële basis en alles over jaarrekeningen in één interactieve online cursus.

 • Vind jij jaarrekeningen vaak onnodig ingewikkeld?
 • Wil jij leren financiële informatie te doorzien?
 • Wil jij beslissingen financieel kunnen onderbouwen?
 • Schrijf je dan nu in voor de training Jaarrekening lezen!
INVESTERING:  295  
(excl. 21% BTW)
 • VORM:  
  E-Learning
 • VAKGEBIED:  Verslaggeving
 •  
 • PE-PUNTEN: 
 
   
   

De Basis

   

Tijdens de E-learning Jaarrekeninglezen leer je de basis van financiën. Je leert wat een balans is en waarom het toerekeningsbeginsel zo belangrijk is.

 
 
 
   
   

Visie

   

Na afloop van de training kun jij snel financiële informatie begrijpen, analyseren en slimme beslissingen nemen op basis van een jaarrekening.

 
 
 
   
   

Expert

   

Je leert 'creatief boekhouden' doorzien, je weet welke vragen je moet stellen aan 'financials' en je bent een gedegen, professionele gesprekspartner.

 
 
Doelstelling.

01

Jaarrekeninglezen.

Je leert de basis; het toerekeningsbeginsel; het belangrijkste beginsel. Je begrijpt wat het verschil is tussen ontvangsten en opbrengsten én waarom dit zo belangrijk is als je financiële informatie gaat analyseren. Doordat deze training teruggaat naar de basisbeginselen leer je een methodiek om vanuit de basis financiële informatie te begrijpen.

Doelstelling.

02

Verdieping.

Vanuit de basis ga je je verdiepen in jaarrekeninglezen. Je leert de verschillende onderdelen van een jaarrekening; de resultatenrekening en de balansposten. Je leert wat vreemd vermogen is en wat het verschil is met eigen vermogen. Je leert onderscheid maken tussen soorten activa en doorziet welke passiva vaak een risico vormen voor een organisatie.

Doelstelling.

03

Analyse.

Je gaat leren financiële informatie snel en goed te analyseren; je leert kengetallen te gebruiken. Hierdoor kun je snel zien of een organisatie financieel 'gezond' is. Organisaties 'sturen' met resultaat. Omdat jij jaarrekeningen kunt lezen weet jij waarom voorzieningen daarin belangrijk zijn en hoe deze gebruikt worden door 'creatieve boekhouders'.

Doelstelling.

04

Loopbaan.

Een solide financiële basis en doordat je kunt jaarrekeninglezen helpt jou om een volgende stap te kunnen maken in jouw loopbaan. Organisaties worden steeds meer op basis van financiële kengetallen aangestuurd, Door financiële kengetallen te doorzien ben jij beter in staat om mensen te managen en een organisatie aan te sturen.

Iedereen

Iedereen die een financiële basis wil krijgen en jaarrekeningen wilt leren lezen.

Medewerkers

Medewerkers die financiële verantwoordelijkheid hebben gekregen.

Managers

Managers die financieel onderbouwde beslissingen moeten nemen.

Volgende stap

Eigenlijk iedereen die de volgende stap wil maken in zijn loopbaan en daarvoor een financiële basis nodig heeft.

De training is er voor iedereen die in zijn werksituatie te maken krijgt met jaarrekeningen. Er is geen basiskennis vereist voor deze financiële training. Onze cursisten zijn startende- en ervaren medewerkers, ambtenaren, ondernemers, maar ook CEO's en COO's van de grootste ondernemingen van Nederland.

Jaarrekeninglezen

Historie en basisbeginselen

 • Introductie
 • Historie
 • Basisbeginselen
 • Balans en resultatenrekening
 • Eigen vermogen en resultaat
 • Casus Balans en resultaat
Jaarrekeninglezen

Verslaggeving

 • Financieel Jargon
 • Verslaggeving
 • Activa
 • Eigen vermogen
 • Vreemd vermogen
 • Toets Kennisquiz
Jaarrekeninglezen

Kengetallen

 • Kengetallen
 • Casus Jaarrekening analyse
 • Eindtoets Financiën

Tijdens deze E-learning Jaarrekeninglezen leer je de financiële basis, en leer je onder andere; 'wat een balans' is en 'waarom het toerekeningsbeginsel zo belangrijk is'. Je leert het verschil tussen ontvangsten en opbrengsten én waarom dit zo belangrijk is als je financiële informatie gaat analyseren; de basis van jaarrekeninglezen.

Jaarrekeninglezen: terug naar de basis

Doordat deze training jaarrekeninglezen teruggaat naar de financiële basisbeginselen maak je jezelf een methodiek eigen om vanuit die basis alle soorten financiële informatie te begrijpen. Na deze training jaarrekeninglezen kun jij onderbouwde vragen stellen aan financiële experts en het antwoord goed begrijpen. Deze training is generiek; gericht op alle soorten organisaties; overheid en private organisaties. Tijdens de training worden alle soorten jaarrekeningen behandeld; van dienstverlenende bedrijven, tot productiebedrijven en overheidsfinanciën. Deze brede en solide basis zorgt dat jij na afloop iedere jaarrekening kan lezen!

Jaarrekeninglezen: creatief boekhouden

Zodra jij jezelf de basis eigen hebt gemaakt kun je je gaan verdiepen in jaarrekeninglezen. Je gaat alle balansposten goed begrijpen en krijgt inzicht in het verschil tussen vreemd vermogen en eigen vermogen. Je leert onderscheid maken tussen de verschillende soorten activa en doorziet ook welke activa een risico vormen voor een bedrijf. Je leert herkennen of er 'lucht' er in de balans zit.

Door steeds meer organisaties wordt hier op gelet. Hierbij spelen de verslaggevingsgrondslagen, en bijvoorbeeld voorzieningen een belangrijke rol. Deze aspecten en onderdelen worden gebruikt door bij 'creatief boekhouden'. Na de cursus jaarrekeninglezen ben jij in staat om 'creatief boekhouden' te signaleren, weet jij de juiste vragen stellen hierover en kun jij jezelf een goed beeld vormen van wat de financiele situatie werkelijk is. Hierdoor weet jij beter aan welke klant je beter niet kunt leveren, welke partij je wel of niet een subsidie verstrekt en zorg jij er mede voor dat fraudeurs eerder gesignaleerd worden. Na afloop van de training kun jij snel informatie doorzien, gedegen conclusies trekken en slimme beslissingen nemen op basis van een jaarrekening. Deze compact en intensieve training heeft al diverse deelnemers geholpen om de volgende stap te maken in hun loopbaan.

jaarrekeninglezen: Verder leren?

Heb je na deze E-learning de smaak te pakken dan kun je ervoor kiezen de training uit te breiden met de training Financiën voor niet-financiële managers, waar je nog meer leert over de financiële wereld en bijvoorbeeld de onderwerpen als begroting en budgetteren aan bod komen. De training Jaarrekeninglezen vormt de eerste module van deze succesvolle training, die heb jij dan al afgerond. Je kunt ook de vervolgopleiding online volgen, of je kunt ervoor kiezen de vervolgopleiding (deels) klassikaal te volgen. Alles precies zoals het jou uitkomt, waar en wanneer jij wil.

Liever klassikaal leren?

Leer je makkelijker in groepsverband? Of wil je samen met een collega de cursus Jaarrekeninglezen volgen? Hecht je veel waarde aan 'echt' contact? Dan is onze klassikale cursus Jaarrekening Lezen dé cursus voor jou. Een gedreven docent uit de praktijk neemt je mee in zijn of haar verhaal en zal zo nodig extra uitleg geven over onduidelijkheden. Zo ben je zeker van resultaat. Uiteraard staat er tijdens de e-learning Jaarrekeninglezen ook altijd een docent voor je klaar. Smaakt naar meer? Bekijk hier al onze financiële trainingen.